בתכנון הטיול יושמה גישה שונה מרוב טיולי ה'טראנס-סיבירית': במקום מסע בלתי נגמר, ברכבת תיירות מצועצעת, שבו הרכבת היא המטרה והאתרים שבהם עוברים הנם אך תפאורת שוליים, הרי שבטיול הזה נוצר איזון בין זמן השהיה ברכבת לבין הזמן אותו מבלים בטיולים מחוצה לה ושוהים הן במחנות גרים במונגוליה, בבתי אנשים בסיביר ובמלונות נוחים ונעימים.
זמן יוקדש למונגוליה שהיא ארץ ענקית בין סיביר והמדבריות של סין. אין היא ארץ רק של ערבות עשב אין-סופיות או של מדבר צחיח, כפי שבטעות השתרש הדימוי הזה בעולם המערבי. מונגוליה היא מדינת הנוודים היחידה בעולם. תושביה, החיים במתכונת שבטית קדומה, נודדים עם אהליהם העגולים והלבנים בערבות הסוסים, בהרי השלג, בין האגמים וביערות. אין כמותם לחום וערגה למגע אנושי תמים ומחוייך, עם כל מי שבא אצלם.
בסיביר יתקיים מפגש רצוף עם הקליידוסקופ האנושי והרב לאומי שלה.
כך הופכת הרכבת לאמצעי ולא למטרה בלעדית; מקום הביקורים המזורזים והחפוזים באתרים המרתקים, שבהם הרכבת עוברת, הוחלפו בטיולים בני יום שלם ואף יותר מכך, בכדי להגיע להבנה עמוקה ומשמעותית של תפקידיהם ההיסטוריים וליהנות משכיות החמדה שלהם.
מתנה למטיילים בטיול זה גליון רכבות של "מטרופוליס" - מגזין לתרבויות העולם
הטיול מלא
אחרי טיסה ארוכה, נחיתה באולאן באטאר (Ulaanbaatar), בירת מונגוליה. משדה התעופה ניסע למלון במרכז העיר, להתרעננות ולמנוחה אחרי הטיסה מן הארץ. אחרי התאוששות במלון, טיול בעיר אשר בתחילתה, בשם אורגה, היתה מרכז דתי ומושב המלך - ספק אל-חי. היום, בשמה החדש שפירושו "גיבור אדום", היא ליבה הפועם של "מהפכת המינרלים" המסמנת את "האווירה" במונגוליה בעשור האחרון. נבקר בכיכר המרכזית, הנקראת על שמו של סוחבאטאר (Sukhbaatar), מנהיג המהפיכה הקומוניסטית של מונגוליה. סוחבאטאר הוא ה"גיבור האדום" שנתן את שמו לעיר.... אם הזמן יספיק ביקור במוזיאון ההיסטוריה הלאומית ואחרי ארוחת ערב חגיגית - מופע המציג אמנויות ייחודיות למונגוליה. לינה באולאן באטאר.
הבוקר יציאה למסע לאחור בזמן. במרחק נסיעה קצר מאולאן באטאר הוקם בשנים האחרונות מרכז אשר נועד לשמר מסורות וארחות חיי היום-יום של הנוודים המונגולים. כאן יוצגו בפניכן המלאכות שהעיסוק בהן הוא שגרת חייהם של הנוודים, מסורות האירוח הלבבי של נוודי הערבות, הכנת הלבד המשמש ללבוש ולבניית הגֶר, אוהל הנוודים המסורתי (במרכז אסיה- 'יוּרטָה') והעבודה עם חיות הבית השונות. אחרי ארוחת הצהריים נסיעה אל ח'אר בוח באלגאס (Khar Bokh Balgas). ההיסטוריה של האתר הזה מתחילה אי שם סביב שנת 1000 לספירה, בתקופת האימפריה הח'יטאנית. אז היתה העיר הזו חוליה בשרשרת ערי-מצודה, שתפקידן היה לשמור על גבולות האימפריה - שליבה היה אז במנצ'וריה - כלפי פנים, אל מול העמים והשבטים הכבושים וכלפי האויב הסיני מבחוץ. ביקור באתר, ואם המוזיאון הקטן שם יהיה פתוח, נבקר בו. אחרי הצהריים טיול ברגל על גדות האגם המקסים אוגי ( Ogii), שמשפחות נוודים רבות נוטות בקיץ את אוהליהן בסביבתו, כדי לרעות את עדריהן על חופיו האגם הפוריים. לינה במלון גֶרִים.
הבוקר יתחיל מוקדם, שכן יום ארוך בפניכן.... התחנה הראשונה תהיה בצצרלג ( Tsetserleg) - במונגולית: גן פורח, בירת מחוז ארחאנגאי (Arkhangai). ביקור בשוק המקומי ובמוזיאון המחוזי. המוזאון נמצא במבני המנזר העתיק זאין-חורה. בתקופה שעל הכס במונגוליה ישב מלך אשר נחשב גם לאל חי, שלטה במונגוליה אליטה של אנשי דת; המנזר הזה היה מושב המושל הדתי-אזרחי של המחוז, ולכאן הובאו מיסי הנתינים. המנזר היפה שרד את פרעות 1930 כאשר הוסב במהירות למוזיאון. אחרי הביקור בצצרלג כניסה לאזור ששמו בפי המונגולים - "גן העדן של מגדלי הסוסים" על שום יופיו ובגלל ערבות העשב הפוריות - מרחבי המרעה של משפחות נוודים. הן עצמן חונות על מורדות הרי ח'אנגאי, הרכס השני בגודלו במונגוליה, ואשר מפריד בין מדבר גובי (מדרום) לארץ שופעת מים רבים (מצפון). יום הטיול יסתיים במעיינות המים החמים של צנחר (Tsenkher), שם אפשר יהיה להסיר את אבק הדרכים בטבילה בבריכות פתוחות, שאליהן זורמים מים הבוקעים מהאדמה בטמפרטורה של כ-80°. לינה במלון גרים.
נסיעה לאורך שוליו של רכס ח'אנגאי. נגיע אל קניון וולקאני יפה, הליכה (כשעה) מעליו. בסופה של ההליכה ירידה אל הבריכה אשר נוצרה בתחתיתו של המפל האדום, אשר גובהו כ-27 מ' (כמו מפל "התנור"....). לאמיצות מזומנת שחיה מרעננת במים המקפיאים. משם נסיעה אל תצפית מרהיבה על עמק הנהר אורחון (Orkhon). הנהר הוא הארוך בנהרות מונגוליה, והוא מסיים את מסעו בן 1220 הקילומטרים עת הוא נשפך לנהר סלנגה (Selenga), אשר בתורו נשפך לימת בייקל בסיביר, הופך לנהר אנגרה וממשיך עד לאוקיאנוס הקרח הצפוני בשמו - יניסיי. לינה במלון גרים.
אל חארחורין Kharkhorin)), תגיעו אחרי נסיעה דרך נוף מעורב של ערבות פתוחות ורכס מיוער, לאורך העמק הקדוש של נהר אורחון. חארחורין היתה בירת אימפריית הנוודים של צ'ינגיס ח'אן. מכאן יצאו צווים וחוקים לרחבי האימפריה היבשתית השניה בגדלה שידע העולם (אחרי בריטניה...), כאן נקבעו גורלות של עמים וממלכות ומכאן יצא שמעם של המונגולים לקצווי העולם הישן. ביקור במעט שנותר מהעיר העתיקה, במנזר ארדן-זו - מהחשובים במנזרי מונגוליה - ובמוזאון החדש שבו מוצגים ממצאים מרתקים מחפירות באזור. לינה במלון גרים על גדות הנהר אורחון.
בבוקר ביקור בכמה אתרים בסביבות חארחורין ונסיעה אל שמורת הטבע חוסטאין נורו (Khustain Nuruu). כאן מתקיים פרויקט מיוחד של השבה לטבע של מין סוסי הבר יחיד במינו בעולם. סוסים אלו נעלמו מערבות מונגוליה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, ופרויקט זה, במימון ממשלת הולנד עוסק בהשבתם לטבע. הפרויקט נחשב למוצלח במיוחד ודוגמה לפרויקטים דומים בעולם; שלושה עדרים גדולים כבר שבו לרעות היום בערבות מונגוליה, מחוץ לתחומי השמורה. חזרה מאוחרת לאולן בטאר
בבוקר בילוי עירוני למהדרין.... באולאן באטאר, בין השאר תצתיידו במזון לקראת הנסיעה ברכבת. אחרי ארוחת הצהריים האחרונה במונגוליה התחלת נסיעה ברכבת הטראנס-סיבירית באחד הקטעים היפים של הנתיב הטראנס סיבירי הדרומי, זה המחבר את מוסקבה עם בייג'ין דרך מונגוליה. תחילת הנסיעה היא בערבות העשב הפוריות של צפון מונגוליה. את שיפולי ההרים הגולשים אל העמק בו מונחת המסילה מנקדים גרים לבנים ועדרי סוסים, עזים וכבשים. בערב תעבור המסילה אל גדות הנהר סלנגה, המנקז את כל הנהרות הצפוניים של מונגוליה, ומוביל את מימיהם אל ימת בייקל. בשעת לילה מאוחרת תגיע הרכבת אל תחנת הגבול המונגולית, בה תהיה ביקורת גבולות, המכס והחתמת הדרכונים (פקידי הרשות יאספו את הדרכונים לפרק זמן ארוך, שבו השהות היא בקרון ללא יכולת לרדת אל הרציף. נא לא לדאוג !!! ) עוד נסיעה קצרה והגעה אל תחנת הגבול הרוסית, ושוב, אותו התהליך כולו, הפעם ברוסית. לינה ברכבת.
הרכבת תגיע מוקדם בבוקר לאולאן אודה (Ulan Ude), בירת הרפובליקה האוטונומית הבוריאטית. העם הבוריאטי הוא פלג גאה של העם המונגולי, שפתם - מונגולית וביתם הוא (גם) הגר המונגולי. להבדיל מרוב שבטי המונגולים, הם לא סרו למרותו של צ'ינגיז חאן, אבי האומה המונגולית המאוחדת, ומספר פעמים אף נלחמו בו, ויתכן שבשל כך מעולם לא נכללה ארצם כחלק ממונגוליה בתקופה שלאחר נפילת האימפריה. אחרי ארוחת בוקר במלון מקומי, נסיעה אל המעגן הקרוב לעיר, על הנהר סלנגה (Selenga), לחצי יום (בערך), של שייט בסירת מנוע קטנה בנתיבי מים, עם עצירות לטיולי רגל קצרים, בביצה הענקית שיוצרת הדלתא של הנהר, לקראת שפכו אל ימת בייקל. זה עולם של טבע בלתי מוכר ולא מטוייל, של חלקות מים, תעלות, אגמונים קטנים וכמויות אינסופיות של צמחי מים – צפים או מושרשים – ועופות סבכים, ביצה ומים. לינה באולאן אודה
בבוקר ביקור בכפר של "המאמינים הישנים". קהילה זו פרשה באמצע המאה ה-17 מהכנסיה הרוסית לאחר גל של רפורמות בהם בוטלו חלק מהטקסים, שונו הליטורגיה והכתבים של הכנסיה בניסיון לאחד בין צורת הפולחן והניהול של הכנסייה היוונית עם זו הרוסית. בשל כך, קבוצות של מתנגדים לשינויים האלה - שראו בהם משום חילול הקודש - בחרו לחצות את הרי אוראל ולהתיישב בסיביר בניסיון להתרחק ממה שהם ראו כהזניה של הדת. אחרי הביקור בכפרם, נסיעה אל מנזר איבולגינסקי (Ivolginsky )- המנזר הבודהיסטי החשוב ביותר בכל רוסיה. המנזר הוקם בשנת 1945, וסימן את חזרתו של הבודהיזם - דתם של הבוריאטים - אחרי הדיכוי הדתי שהיווה חלק מהמהפיכה הקומוניסטית ברוסיה. כאן ישבה הוועדה הרוחנית העליונה של הבודהיזם בברית המועצות, ולאחר מכן היה המנזר מושבו של פאנדידו חאמבו לאמה, ראש הפלג הבודהיסטי הרוסי. לינה באולאן אודה.
שלושה הימים של אחת החוויות האנושיות היפות של הטיול. נסיעה ארוכה למדי, על גדתה המיוערת של ימת בייקל עד העיירה אוסט ברגוזין (Ust Barguzin). העיירה הזו תהיה בסיס הטיולים מתוך ביתם הפרטי של צאצאי הקוזאקים, כובשי סיביר, שיהיו המארחים ואיתם תאכלו את ארוחותיהם. טיול בעמק ברגוזין כדי לראות כמה אתרי פולחן בוריאטים קדומים ופעילים, וביקור באתר פרהיסטורי עם שרידים של ציורי סלע כמעט אבסטרקטים, אחרי חציית נהר ברגוזין, ביקור בבית הקברות של עיר הפלך ברגוזין ובו קבורים יהודים ונוצרים גם יחד, ביניהם הוריו של נובומייסקי (ההוגה ומייסד מפעלי ים המלח), שייט על פני הימה אל קבוצת איי אושקני (Ushkanyi Islands), כדי לראות את מושבת הניירפות (כלבי הים היחידים של מים מתוקים) בחלק הזה של הבייקל, ועוד. בסוף היום השלישי חזרה (כן, כן, כל הדרך ביער לאורך האגם...) אל המלון באולאן אודה ללינה.
בבוקר, המשך המסע ברכבת הטראנס סיבירית לאורך גדות הבייקל וביערות האפלוליים המלווים את הימה עד אירקוצק (Irkutzk). אחרי התמקמות במלון טיול היכרות קצר בעיר. לינה באירקוצק.
ראשיתה של אירקוצק, כתחנת מיסוי ומסחר עם העמים והשבטים המונגולים שחיו באזור. במהלך הזמן הפכה ממאחז קוזאקי לעיר משכנם של מהפכנים, קונטרה-מהפכנים, אינטלקטואלים ואמנים, מתנגדי משטר ועוד. חלקם הגיע לכאן בתקופת הבהלה לזהב בגרסתה הרוסית, וחלקם הוגלה אל מושבות העונשין שהוקמו באזור מאז המאה ה - 19. טיול בעיר, שהיא מהיפות ברוסיה כולה. ביקור קצר בבית הכנסת המחודש אשר נבנה בסיועם של אוליגרכים יהודים אחרי שהקודם נשרף בנסיבות מסתוריות. היום הוא מרכז מפואר, דתי וחברתי בכלל, של יהודי העיר. מבית הכנסת אל ביתו של וולקונסקי שהיה דמות מפתח בהפיכתה של אירקוצק מ"מושבת ילידים" לעיר רוסית בהווייתה ובמורשתה. וולקונסקי הוגלה לכאן יחד עם שאר חבריו לקשר של מהפכת דצמבר, וביתו הפך למוקד של חיי תרבות לקצינים ואנשי חצר הצאר לשעבר, שנכפתה עליהם הגלות בסיביר הרחוקה. ברבות הימים הפך ביתו למוזיאון למורשת ה"דקאבריסטים" (קושרי דצמבר הנזכרים), וכאן נלמד על ההיסטוריה המרתקת של אלו, אשר במידה רבה עיצבו לא רק את פניה של רוסיה, אל גם את פניה של "המזרח הרחוק" הרוסי. בצהריים ביקור בשוק של אירקוצק. וממנו טיול ברגל על גדת הנהר אנגרה, המנקז את מי הבייקל במסעם הרחק צפונה, אל האוקיינוס הארקטי. על גדת הנהר היתה ראשית ההתיישבות האירופית באירקוצק, ולכן שם אפשר למצוא את המונומנטים החשובים של העיר, ביניהם כנסיות עתיקות ממש, הפסלים הבלתי נמנעים לצאר, למייסדי העיר ולעוד דמויות שהתקבעו בתודעת הציבור כפורצי דרך וכראויים להנצחה. בערב אפשר לראות דייגים היוצאים אל הנהר לפרנסתם, ומנגד, תושבי העיר אשר באים ליהנות מערב סתווי על הטיילת. בסופו של היום חזרה אל המלון באירקוצק.
נסיעה מאירקוצק אל המוזיאון הפתוח – טאלצי. הוא מוקדש לסגנונות הבניה והחיים של בני העמים השונים החיים באזור זה - ממערב לימת בייקל. כאן נלמד מעט גם על ההיסטוריה של האזור ועל ראשית התיישבות הקוזאקים בו. משם אל עיירת הנופש הסמוכה, ליסטוויאנקה (Listvyanka), ממש על חוף ימת בייקל. אחרי התארגנות מהירה במלון, וארוחת צהריים, טיול בעיירה, מכנסיית ניקולאס הקדוש, מגינם של יורדי הים, דרך הסמטאות המאובקות המתוחמות בגדרות עץ סביב בתי המקומיים, ועד לטיילת שעל שפת הימה, והשוק הקטן בקצה הטיילת. היום יסתיים בעליה אל סלע צ'רסקי - ממנו נראים יפה ימת בייקל והנהר אנגרה. לינה בליסטוויאנקה.
בבוקר עליה על מעבורת תשתשוט אל מעבר לנהר אנגרה (Angara) לפורט בייקל. כאן, מפורט בייקל, נסיעה ברכבת סובבת-בייקל. קטע המסילה הזה (היום, לצרכי תיירות בלבד) היה - עם סלילתו, בהוראת הצאר ניקולאי השני בראשית המאה שעברה - פלא הנדסי, המורכב מ - 38 מנהרות, 15 סוללות אבן, ו- 20 גשרים. עד להשלמתו של קטע המסילה כאן, הרכבת היתה חוצה את ימת בייקל באמצעות מעבורות שנבנו במיוחד לשם כך. השלמת המסילה בבייקל, חיברה את קו הרכבת כולו, ממוסקבה במערב ועד ולאדיווסטוק במזרח. מכאן גם נובע שמו של הקטע הזה, "אבזם הזהב של חגורת הברזל". בדרך יהיו עצירות בנקודות תצפית שונות כדי להתרשם מהמסילה ה"פלאית" וממראות הימה. באחת העצירות ירידה מהרכבת אל חופה של הימה, שם תמתין לנו סירה אשר תיקח אותנו לשייט פרטי חזרה אל ליסטוויאנקה. ביקור במוזיאון האקולוגי של הבייקל ואשר כשמו, מציג את החי והצומח המאפיינים את האזור והימה, חלקם אף אנדמי לחלק זה של העולם. בערב חזרה לאירקוצק ללינה.
יום אחרון באזור הבייקל והוא המשך וסיום הביקור באירקוצק. הליכה ברגל ממוקד אש התמיד, הבוער לזכר הנופלים במלחמות לתקומת העם הרוסי. אחרי ארוחת הצהריים עליה לרכבת הנוסעת אל קראסנויארסק (Krasnoyarsk). לינה ברכבת.
אחרי הירידה מהרכבת, נסיעה לאתר הטבע והנוף היפה, "עמודי קראסנויארסק" בשמורת סטולבי (Stolby). ה"עמודים" הם גרעינה של שמורת טבע גדולה, שטחי יערות מגוונים של עצי מחט ועצים נשירים, גושי סלעים - בעיקר מגרניט - שהארוזיה עיצבה בהם צורות יוצאות דופן ומעוררות דמיון, נקודות תצפית על מרחבים עצומים של יער ונופי גבעות, בעלי חיים (שאם יהיה לנו מזל וכו'.....). אחרי מנוחה קצרה במלון בקראסנויארסק, עליה לרכבת לילה לאומסק.
נסיעה ארוכה על דרך הברזל. המסילה חוצה את הטייגה - רצועת היערות המקיפה את כדור הארץ בקו רוחב 50 בערך. מבעד לחלונות הרכבת ירוצו לאחור יער אינסופי והמוני יישובים גדולים וזעירים - כפריה המרוחקים והמנותקים של סיביר ועריה העמוסות בשיכונים "סובייטים" משמימים. מקורם של היישובים ברוב המקרים במעבר אכרים חסרי קרקע מרוסיה האירופית, שקיוו – ובדרך כלל הצליחו – לזכות בסיביר באדמה משל עצמם, או במכרה, זה או אחר, שהיה בסיס לתעשייה ולהפקת המינרלים השונים, שסיביר משופעת בהם. אחר הצהריים תגיע הרכבת אל אומסק. אחרי התמקמות במלון, טיול ליד קתדרלת "העלייה לשמים של הבתולה הקדושה", מהגדולות שבכנסיות סיביר, וללא ספק אחת היפות שבהן. על אף שהבולשביקים פוצצו את הכנסייה המקורית, היא שוחזרה במדוייק ונבנתה מחדש בתחילת המאה ה-21. לינה באומסק.
יום מחוץ לאומסק, אצל הקהילה הגרמנית-רוסית. הגרמנים הגיעו לרוסיה בימי הקיסרית יקתרינה הגדולה, שבעצמה היתה נסיכה גרמנית. היא הזמינה אותם לבוא ולהתיישב ברוסיה, תוך הבטחה לתנאים מועדפים: מענקים, פטור ממיסים, ומתן נחלות חינם אין כסף. אחרי המהפכה ניתנה לגרמנים אוטונומיה אשר אפשרה להם לשמור על מסורתם, לשונם ומנהגיהם בתוך הקהילה, אך עם פלישתה של גרמניה הנאצית נחשדו הגרמנים כולם כמשתפי פעולה עם האויב, והיו נתונים לרדיפות, לפרעות כמו שרק הרוסים יודעים לעשות, תוך שהאוטונומיה שלהם בוטלה. הקהילה פוזרה במחנות מעצר ועבודות כפייה ברחבי רוסיה כולה, ומשם מעטים חזרו. באזובו (Azovo), הבירה הבלתי רשמית של הקהילה הגרמנית-רוסית פגישה עם בני הקהילה, שיספרו את סיפורם המרתק. אחרי ארוחת צהריים משותפת איתם נסיעה למנזר אצ'איר (Achair) על גדות הנהר אירטיש (Irtish). אחרי המהפכה המשיך המנזר להיות מקום כינוס לטקסים נוצריים (סודיים, בהיותם אסורים על פי חוק, כמובן), עד שבשנת 1930 הפך לגולאג מספר 8, אחד ממחנות הריכוז המפחידים ביותר ברוסיה כולה, ומקום מותם - בשם האידיאל - של יותר מ 200,000 אסירים. בנימה אופטימית זו חזרה לאומסק, לינה באומסק.
אומסק (Omsk), אשר נוסדה בראשית המאה ה-18, גם היא כמוצב קדמי להגנה על האינטרסים של רוסיה מפני נוודי הערבות. במאה ה-19 הפכה העיר באופן רשמי לבירת סיביר ובכך זכתה להיות למקום מושבו של שליט המחוז, בית לאקדמיה צבאית ומדרך הטבע, גם מקום שבו נבנו כנסיות, מסגדים ואף בתי כנסת. ככל שעניינה של רוסיה הלך והתקדם מזרחה, פחתה חשיבותה של העיר עד שהרכבת הטראנס-סיבירית החלה לפעול והשיבה לאומסק את מעמדה הבכיר. בשל מיקומה האסטרטגי מחד, על קו הרכבת ממערב למזרח, ומאידך, על קו התחבורה על הנהר אירטיש, המחבר בין המכרות בקזחסטאן בדרום למרבצי הגז והנפט האדירים בצפון, הפכה אומסק לצומת כלכלי כה משמעותי, שנציגי מדינות כגון גרמניה, אנגליה והולנד פתחו כאן קונסוליות מסחריות. אך ללא ספק חמש עשרה דקות התהילה של העיר היו, כשהפכה להיות לבירת רוסיה הצארית בימי מלחמת האזרחים שלוותה את המהפכה הבולשביקית, עם מנוסת הכוחות המלוכנים מזרחה. ביקור בית הכנסת של אומסק, אשר כרבים אחרים, רואה ימים של עדנה אחרי שנות דיכוי של הממסדים הדתיים ברוסיה. בקרב הקהילה המקומית נמצאים יהודים, שחלקם רואה ימים של פריחה כאוליגרכים או כמעט אוליגרכים - אנשי עסקים אשר מיהרו בימי הגלאסנוסט העליזים לתפוס את חלקם בעסקים החדשים אשר צצו ברחבי הארץ. היום הם גבירי הקהילה ופטרוניה.... ביקור בבית שטומפף, במעלה המדרחוב הנאה של אומסק. שטומפף היה ''גביר'' גרמני, שביתו הפך למועדון חברים של הקהילה ולמעשה למוזיאון לתרבותם. . התארגנות במלון ועליה על הרכבת באישון לילה ליקתרינבורג.
הרכבת תגיע אל יקתרינבורג (Yekaterinburg), הקרויה על שם יקתרינה הראשונה, אשתו של פיוטר הגדול. העיר, אשר יושבת בשוליו הדרומיים-מזרחיים של רכס אוראל נחשבת לעיר המסמנת את המעבר בין רוסיה האירופית לבין סיביר. אחרי התארגנות במלון טיול ברגל במרכז העיר. ביקור בסכר על הנהר איסט (Iset), ממש בליבה של העיר והמקום שבו למעשה היא נוסדה, כאשר מחפשי ברזל השתמשו במים השקוו מאחורי הסכר להפעלת סדנאות הברזל הראשונות. מכאן במורד הרחוב הראשי של העיר, הקרוי כמובן על שמו של אבי המהפכה. יקתרינבורג עוברת בימים אלו מהפכה של ממש, והיום היא מרכז של אמנות משגשגת ושל צעירים אשר מתכנסים אליה כדי לחגוג את החופש החדש (יחסית), שבו זוכים תושבי רוסיה. הרחובות, ובעיקר בתי הקפה הומים צעירים 'היפסטרים' ושיטוט בעיר יחשוף מעט מהרוח החברתית-תרבותית החדשה המנשבת בה.
ביקור בכנסיית "הדם", אשר הוקמה על מקום הבית שבו נכלאו ונרצחו בני משפחת רומנוב - משפחת הקיסר. לאחר מכן נצא את יקתרינבורג אל הרי אוראל. מרבצי המינרלים העשירים של סיביר הם מהמניעים החשובים להתפשטות של רוסיה מזרחה, אל קצווי היבשת. מיקתרינבורג נסיעה אל נביאנסק (Nevyansk), אחד ממרכזי הפקת הברזל הראשונים בהרי האוראל אשר הוקם בהוראתו של פיוטר הגדול בשנת 1710. כאן נבקר במגדל הנטוי, "מגדל פיזה הרוסי" אשר על אף חיבתם של בני משפחת דמידוב - שלעשרם האגדי קדם רק אוצר הקיסר - לארכיטקטורה איטלקית, נטיית המגדל היא כנראה שגיאה תכנונית וביצועית של מהנדסיו ומקימיו. משקלו החריג, שכן רובו עשוי מברזל, על האדמה הבוצית, הוא כנראה ההסבר לתופעה. משפחת דוידוב, מסוחרי הברזל הראשונים של סיביר, צברו כאן במפעלי נביאנסק עושר עצום, כנראה גם תוך מעשי מרמה וזיוף. הם אף הציפו את קומותיו התחתונות של המגדל לפני ביקורת קיסרית במטבעה שפעלה בו, מתוך ניסיון להסתיר את מעשיהם הפליליים, עובדה שלא תרמה ליציבות המגדל.... אם מזג האוויר והזמן יאפשרו, טיול רגל קצר בנופי הרי אוראל, אשר על אף שמם מעורר הכבוד ההיסטורי, ומעמדם כגבול בין אירופה לאסיה, הינם הרים לא גבוהים, אך עתירי יערות ותצורות סלע יפות. באחד מאתרי הסלעים בלב היערות, נמצא את מונומנט הגבול בין היבשות, שהפך לאתר עלייה לרגל והוא על סף הפיכתו לאתר קדוש... בדרכך חזרה ליקתרינבורג עצירה בבורות גאנינה, לשם הושלכו גופותיהם של הרומאנובים שנרצחו. למרות שהסברה הרווחת היא, שגופותיהם הוברחו משם על ידי המהפכנים כדי למנוע את מציאתם בידי הכוחות ה"לבנים", הכנסיה הפראבוסלאבית הרוסית רואה במקום זה את מקום מנוחתם האחרון של בני משפחת המלוכה, והקימה במקום מכלול אדיר של כנסיות, מנזר ואכסניות לעולי רגל, אשר ממחיש בצורה חד משמעית את התחזקות הדת ומוסדותיה ברוסיה החדשה. חזרה ללינה יקתרינבורג.
בבוקר, נסיעה ברכבת אשר תחצה את הרי אוראל המיוערים, מאסיה לאירופה לקזאן (Kazan). קזאן היא בירת הרפובליקה הטטארית - טטארסטאן. הטטארים הם קבוצה גדולה של שבטים תורכו-מונגולים אשר נותרו בשטח שהיה בעבר ליבה של הממלכה המונגולית החזקה "הורדת הזהב", שאיימה על אירופה מתוך אירופה ממש. אחרי התפרקותה של האימפריה המונגולית האסיאתית, נותרו כאן הטטארים בעלי הבית עד להשתלטות הרוסים עליהם בסדרה של קרבות במאה ה-16. למרות שכמחצית מאוכלוסיית טטארסטאן הינה רוסית ונוצרית, המגמה הכללית בממסד האזורי היא לשמר ולהדגיש את צביונה המוסלמי של הרפובליקה. זו הפעם השניה (והאחרונה), ש"דרך הברזל" נפגשת עם "דרך המשי", שעל כן גם קאזאן היתה תחנה חשובה וצומת בדרך המסחר המיתולוגית של העולם העתיק. עם ההגעה יציאה לטיול לילה קצר אל הקרמלין של קזאן לצרכי צילום והתפעלות, ומיד למיטות במלון בעיר..... לינה בקאזאן.
שיטוט ברחוב באומאנה - המדרחוב היפה של העיר שחוצה את מרכזה, ו בשוק הטטארי, אשר אליו מגיעות סחורות מהארצות שהיו ברית המועצות, ומהארצות "מעבר לים", כאיראן ומקומות אחרים אשר עינינו כנראה לא תראה לעולם. ביקור בכנסיית הקדושים פיוטר ופאבל (פטרוס ופאולוס). זו כנסיה מיוחדת, הבנויה בסגנון הבארוק הנארישקי (מוכר בשמו העממי 'הבארוק המוסקבאי')- סגנון עיצובי המשלב אלמנטים מהבארוק הקלאסי עם מוטיבים רוסים מסורתיים. הכנסיה צבועה בצבעים עזים ומשובבי עין ובהחלט שונה מכל הכנסיות האחרות . מכאן, אל הקרמלין של קאזאן, אתר שימור מורשת עולמית של אונסק"ו. בלב הקרמלין, שבנה איוון האיום במאה ה–15, נבנה גם המסגד קול שריף, אשר בעת בנייתו היה הגדול ביותר באירופה מחוץ לתורכיה. עד היום הוא אחד הסמלים החשובים של האסלאם ברחבי ברית המועצות לשעבר. ליד הקרמלין נקודת תצפית יפהפיה אשר מצידה האחד משקיפה על הקרמלין של קאזאן, ומצידה השני, על נהר הוולגה. הוולגה היא לא רק אחד הנהרות הגדולים ברוסיה כולה, אלא גם סמל לאומי ופיוטי של האומה הרוסית. הביקור הבא יהיה ברובע המשוקם של הסוחרים הטטארים, על מסגדיו הישנים ואנשיו, בתי האחוזה שבו אותו הקימו לעצמם אלה שעמדו בחזית המסחר בין מזרח ומערב, בין רוסיה האירופית לארצות האסלאם בגבולה הדרומי של אמא רוסיה. אותם טטארים שאמונתם מוסלמית וחזותם מזרח אסיאתית. הרובע מחולק לשכונות, ובמרכזה של כל שכונה נטוע מסגד. גם לצרכי דת וגם כמרכז קהילתי. כאן נוכל לפגוש בוותיקי השכונה נפגשים לשיחת חולין, או בילדים הבאים לשיעור בקרא'אן. בתום היום היפה הזה, נסיעת הלילה האחרונה ברכבת למוסקבה.
הרכבת תגיע עם בוקר לתחנת הרכבת "קאזאן" במוסקבה, וממנה העברה לשדה התעופה לטיסה היוצאת לתל אביב.
למטייל בחדר זוגי בקבוצה בת 7 משתתפים משלמים לפחות - 8315$.
בקבוצה בת 5 משתתפים משלמים לפחות - 8960$.
תוספת ליחיד בחדר $1750 כולל התוספת ליחיד בקרון רכבת.
כללי
יעדי הטיול מתוכננים על סמך היכרותו של ספי את המסלולים ועל סמך היכרותם, ידיעתם וניסיונם של המפעילים בארץ ובחו"ל.
היות שבחלק מהטיול תשתית התיירות אינה מפותחת ועלולות להתרחש תקלות בלתי צפויות, לעיתים מסלולי הטיול והביקורים באתרים ובשמורות השונות, נתונים לשינויים משיקולים שונים. חברת ספי אריאל בן יוסף בע"מ (להלן החברה) שומרת לעצמה את הזכות לביצוע שינויים בהתאם לנסיבות. אמות המידה לדרוג שירותי התיירות, אמינותם וטיבם אינם אחידים בכל הארצות ואינם תמיד תואמים את המוכר לנו. אנא, התייחסו לעובדה וראו אותה כחלק מחוויות הטיול.
הערה חשובה: בחלק מהמקומות בטיול, אין שרותי תיירות המקובלים במערב, או שאין שרותי תיירות בכלל.
הרשמה לטיול
ההרשמה לטיול תעשה באמצעות טופס ההרשמה מקוון אשר נמצא באתר. ההרשמה תיכנס לתוקף עם תשלום דמי הרישום לטיול.
תנאי ההרשמה
ההרשמה לטיול תתבצע באמצעות הטופס המקוון כאמור לעיל והעברת אישור על תשלום דמי הרישום. מטייל שטרם שילם את דמי הרישום, ייחשב כמי שהביע עניין בטיול ולא כמי שנרשם אליו בפועל והחברה תהיה פטורה מלשמור עבורו מקום בטיול.
מטייל ששלח טופס הרשמה ושילם את דמי הרישום לטיול מבטא בכך את הסכמתו המלאה והמפורשת לתנאים המפורטים בדף הרישום, במנהלות הטיול ובנספח זה.
החברה שומרת לעצמה את הזכות לסרב לקבל מטייל לקבוצה על פי שיקול דעתה הבלעדי וללא צורך לנמק את עמדתה.
דמי רישום ותנאים לביטול
ביטול על ידי החברה
יציאת הטיול מותנית בהרשמה של מספר מטיילים מינימלי, כפי שנקבע בדף מנהלות הטיול. החברה שומרת לעצמה את הזכות לבטל טיול עד 21 יום לפני יציאתו אם עד אותו מועד לא יירשמו מספר מטיילים כנדרש.
במקרה זה תחזיר החברה את מלוא התשלום ששולם לה בגין הטיול. החברה לא תשלם פיצוי בגין ביטול כאמור לעיל.
ביטול על ידי המטיילים
כמפורט במנהלות הטיול/ למען הסר ספק מובהר כי בכל מקרה, בביטול במהלך 2 ימי עבודה מלאים, קודם מועד יציאת הטיול ואילך, המטייל חייב לשלם לחברה את מלוא מחיר הטיול ואין נפקות להודעה מטעמו על ביטול השתתפות בטיול בשלב זה. בכל מקרה של ביטול הטיול מכל סיבה שהיא, לא יוחזרו התשלומים אשר שולמו מראש בגין הטיול כגון: אשרות (ויזות), מסי נמל, היטלי ביטחון, מס דלק, כרטוס וכיוב'. כל סכום ששילם המטייל והוא זכאי להשבתו יוחזר בערכי דולר/יורו ביום ההחזר, תוך 30 יום ממועד הביטול. סכומים ששולמו באמצעות כרטיסי אשראי, יוחזרו על יד חברות האשראי בערכם השקלי כפי ששולמו על ידי הלקוח ובהתאם לנוהלי חברות האשראי. הודעה על בטול תקפה רק אם נתקבלה בכתב בלבד (לרבות פקסימיליה ודואר אלקטרוני) שתימסר במשרד החברה. מועד הביטול ייחשב מרגע (יום ושעה) מסירת ההודעה כאמור.
מחיר ומספר ימי הטיול
מספר ימי הטיול כולל את יום עזיבת הארץ ואת יום החזרה אליה גם אם בימים אלו לא נכללות תכניות טיול.
שונה מספר ימי הטיול מסיבה כלשהי, יעודכן מחיר הטיול בהתאם לשינוי.
מובהר בזאת כי עדכון מחיר הטיול לא יהיה באופן יחסי למספר ימי הטיול ששונה, אלא בהתאם לעלויות שיהיו כתוצאה מהשינוי.
מחיר הטיול יעודכן גם אם יחולו שינויים במיסי הנמל, בהיטלי הדלק, בהיטלי הביטחון, באשרות כניסה, במחירי חברות התעופה והרשויות המוסמכות וכדומה. ההפרש ישולם על ידי המטיילים.
מחיר הטיול הוא לאדם בחדר זוגי ולקבוצה שגדלה נקבע כמפורט במנהלות הטיול .
חדר ליחיד
החברה תשתדל לשבץ בן זוג לנרשם בודד המעוניין בכך. אם לא יתאפשר שיבוץ כזה, המטייל ישלם תוספת לחדר יחיד.
ברוב בתי המלון חדר ליחיד אינו זהה בגדלו לחדר זוגי. במהלך הטיול ייתכנו מקומות בהם אי אפשר לספק חדר ליחיד, בחישוב תוספת ליחיד בחדר נלקחה עובדה זו בחשבון.
מיסים והיטלים
בטיסות בהן קיימים מיסי נמל אשר לא נכללו במחיר הטיול ישולמו מיסי הנמל על ידי המטיילים. מידע מוקדם על כך יינתן למטיילים בשעת התדרוך לקראת הטיול.
מחירים סופיים של מסי נמל ודלק בטיסות סדירות מעודכנים במועד הכרטוס הקבוצתי. הכירטוס הקבוצתי מתבצע לכל אנשי הקבוצה ביחד.
זיכויים והחזרים
לא יינתן כל זיכוי/החזר למטייל אשר יבחר לא לעשות שימוש באחד ו/או יותר מהשירותים המוצעים במסגרת תכנית הטיול לרבות, טיסות, נסיעות, טיולים, ארוחות, העברות, בתי מלון, מופעים וכל פעילות אחרת הכלולה במחיר הטיול.
החזרים כספיים לנוסע הזכאי להחזר יעשו בתוך 30 יום ממועד הביטול והם יבוצעו: בשקלים על פי ערך המטבע בו בוצע התשלום על ידי המטייל.
טיסות בנפרד מהקבוצה וטיסות קבוצתיות
מי שבוחר שלא לטוס בטיסות המאורגנות על ידי החברה, בין אם בכולן ובין אם בחלקן יחויב בתוספת Non Flight .ו-Divide
החברה תסייע ככל האפשר למטייל שירצה לטוס שלא בטיסות הקבוצתיות, אולם לא תחול עליה כל אחריות בגין איחורים ותקלות בטיסות האלו, שתוצאותיהם הפסד ימי טיול ו/או הוצאות נוספות. במקרים מסוימים בהם טיסות הפנים כלולות במסגרת עסקה הקשורה בטיסה הבינ"ל, יידרש הנוסע הפוגש את הקבוצה בנקודת התחלת הטיול לרכוש את טיסות הפנים במחיר מלא ובנפרד. לא יינתן זיכוי למטיילים אשר אינם טסים עם הקבוצה בגין לילות הניתנים על ידי חברת התעופה בהלוך וב/או בחזור.
אין אפשרות לבחור מקומות ישיבה על המטוס במסגרת כירטוס קבוצתי, מראש. שלא כבכירטוס אינדיבידואלי, בו יכול הסוכן לבחור מקומות ישיבה במקרים רבים, בקבוצות לא ניתן. על המטיילים לדעת זאת ולהימנע בכך מאכזבות....
מועד התשלום וכרטוס קבוצתי / עליות מחירים ברגע האחרון
כרטוס הקבוצה נעשה לאחר סגירת ההרשמה לטיול ולא במועד שליחת טופס ההרשמה. הכרטוס הקבוצתי הוא תנאי לקבלת מחיר קבוצתי לטיסות. הכרטוס מתבצע לכל אנשי הקבוצה יחד במועד הגביה של דמי הטיול הנקבע על ידי החברה ועל פי צרכי הטיול. מחיריהם הסופיים של היטלי הדלק ומסי הנמל מעודכנים במועד הכרטוס הקבוצתי. לתשומת לבכם, בכל חברות התעופה נדרש מספר מינימלי של טסים באותם תאריכים (תאריך יציאה ותאריך חזרה), על מנת לקבל מחיר קבוצתי. אי עמידה בתנאי חברת התעופה תגרום לכרטוס אינדיבידואלי שמחירו גבוה יותר ממחיר הטיסה הקבוצתית. מחירו הסופי נקבע בעת הכרטוס עצמו, המחייב תשלום מלא עבור הכרטיס במועד הנפקתו.
מקומות ישיבה מוזמנים מראש
אין אפשרות לבחור מקומות ישיבה על המטוס במסגרת כירטוס קבוצתי, מראש. שלא כבכירטוס אינדיבידואלי, בו יכול הסוכן לבחור מקומות ישיבה במקרים רבים, בקבוצות לא ניתן. על המטיילים לדעת זאת ולהימנע בכך מאכזבות....
הטבות נוסע מתמיד בחברות התעופה
אין ביכולתנו להבטיח מראש הטבות בכרטיסי טיסה קבוצתיים (נקודות נוסע מתמיד, בונוסים וכד') המוצעים על ידי חברות התעופה ליעדים שונים. באחריות המטייל לבדוק מראש אפשרות קבלת הטבות לגבי טיול ספציפי.
שינויים
היה ויחולו שינויים של הרגע האחרון, הן ע"י חברות התעופה והן ע"י גורמים בחו"ל הקשורים לטיול, יחולו שינויים גם בתכנית הטיול - לפני היציאה או במהלכו - כמיטב הבנתם המקצועית של ספי בן יוסף והמלווה המקומי.
לתשומת לב: יכולים לחול שינויים בתכנית מסיבות שונות כמו מזג אויר, מפולות בוץ וסלעים, פעילויות שונות ובלתי צפויות (טקסים, אירועים פולקלורים או לחילופין, פעילות צבאית או משטרתית, או עבודות סלילה, בינוי וכד') וכן עקב שיקול דעתו של ספי בן יוסף והמלווה המקומי בשטח.
שינויים בלוח הטיסות עלולים לחול לעתים גם זמן קצר לפני היציאה. גם הם יכולים להשפיע על שינוי אפשרי בתכנית הטיול, וכתוצאה מכך יכולה להשתנות גם עלות הטיול.
דרכון, אשרות, חיסונים, תרופות ועוד
דרכונים: יש להצטייד בדרכון בר תוקף לחצי שנה לפחות מיום הכניסה המיועד לכניסה לארצות המתוירות. הוצאת דרכון והארכתו באחריות המטייל בלבד. יש לדאוג כי בדרכון יהיו לפחות 3 דפים ריקים.
אשרות: החברה אינה אחראית לכל נזק או הוצאה הנובעים מביטול או שינוי הטיול בגלל בעיות בהנפקת אשרות הכניסה מכל סיבה שהיא. באחריות המטיילים לעמוד בלוח הזמנים שנקבע להעברת הטפסים והדרכונים להוצאת האשרות. החברה לא תהיה אחראית לאי קבלת אשרה כתוצאה מקבלת טפסים ודרכונים במועד מאוחר יותר ממה שנמסר למטיילים.
חיסונים: החברה מנועה מלתת מידע על חיסונים. לפיכך, על המטיילים לברר בלשכות משרד הבריאות מה הן ההנחיות לחיסונים בארצות המתויירות.
תרופות אישיות: באחריות המטייל בלבד.
עישון: לא יותר עישון בטיולים בשעת הנסיעה ובחללים סגורים.
בטוח: חלה חובה על כל מטייל לבטח עצמו בבטוח בריאות ומטען. החברה אינה אחראית לכל נזק שייגרם למטייל במהלך הטיול עקב תאונה, גניבה, אבידה נזק וכיו"ב. כמו כן, מומלץ לקנות פוליסת בטוח המכסה פעילות אתגרית וכוללת פינוי בהיטס. יש לוודא שפוליסת הבטוח מכסה מקרי ביטול.
בתי מלון
דירוג בתי המלון ומקומות הלינה בטיול נקבע ע"י גורמי התיירות בארצות המתויירות.
חילוקי דעות
במקרה של מחלוקת, סמכות השיפוט המקומית תהיה לבתי המשפט של העיר ירושלים בלבד.